news__e27ff6cd51791dfc4513dc2d4d8f8b01Федерацията на работещите в образованието и науката към Обединение “Промяна“ настоява в писмо до министъра на образованието Тодор Танев да инициира сред учителската колегия анкета с въпрос дали да се включи средният успех от удостоверението след 7-ми клас в балообразуващите оценки при кандидатстване в гимназиите.

Повод за реакцията на учителската гилдия е изказване на министър Танев от 09.09.2015 г. за това, че ще остане старият начин на балообразуване и определящи ще са оценките по математика и българския език.

Според учителите към Обединение „Промяна” това решение е погрешното и в ущърб на образованието. Затова те предлагат в писмото си до министъра на образованието директорите на училищата да проведат такава анкета сред учителите, а инспекторатите да обобщят отговорите и да  ги представят в Министерството на образованието и науката.

„В балообразуващите оценки трябва да влизат дисциплини като математика, български език, литература, английски език, биология, химия, история, география и физика. Единствено предметите от естетическия цикъл не трябва да се включват като такива, поради тяхната специфика. Това ще укрепи системата като цяло, ще издигне авторитета на учителите по тези предмети и ще намали значително частните уроци и сивата икономика в образованието”, е мнението на ФРОН „Промяна“. Позицията е подкрепена и от Гражданско движение „ДНЕС“.

********

Пълен текст на писмото:

ДО
ПРОФ.ДПН ТОДОР ТАНЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО
И  НАУКАТА НА Р БЪЛГАРИЯ

ПРОТЕСТНО ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

Федерацията на работещите в образованието и науката
към Обединение “Промяна“ и ГД „ДНЕС“

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

По повод Вашето изказване пред медиите на 09.09.2015 г. за това, че няма да включите средния успех от удостоверението за завършен седми клас при кандидатстване, а ще остане старият начин на балообразуване и определящи ще са оценките по математика и българския език, заявяваме:

Това е най-погрешното и в ущърб на образованието решение, което вземате като министър. От години двете организаци, родители, учители и институции настояват и пишат писма да се промени тази порочна практкика, която стимулира сивата икономика в образованието. Плащането на частни уроци по двете дисциплини е процъфтяващо, а Вие с Вашето решение узаконявате тази практика. Защо, г-н министър?

В изказването си пред медиите Вие назовахте като причина за това решение един от синдикатите в страната и част от родителите, коитo според Вас “викали по силно“. Това, меко казано, е подигравка с учителската гилдия. А и наясно ли сте колко от учителите членуват в този синдикат? Те ли представляват цялото съсловие? Сред учителите назрява напрежение и Вие го подклаждате. Без да осъзнавате, надяваме се, ставате гарант на определени лобистки кръгове, за които отдавна се говори сред преподавателите.

Имате шанс да останете в историята като министър-реформатор. Направете го. Или ще остане старата максима, „най-добрата реформа е липсата на реформа“.

За целта ние предлагаме:

Инициирайте сред учителската колегия АНКЕТА с един единствен въпрос: „Да се включи ли средният успех от удостоверението след 7-ми клас в балообразуващите оценки при кандидатстване в гимназиите?“. Това могат да направят директорите на училищата в страната, а инспекторатите да обобщят отговорите и да Ви ги представят. Тогава ще имате пълното право да вземете най-правилното решение и никой нищо не може да оспори. Това е и най-демократичният и правилно издържан начин. Да не ви обвиняват в лобизъм.

Ако остане старият начин на балообразуване, всички предмети извън математиката и българския език отиват „на заколение“. Учителите по тези предмети остават „бавачи“, а не преподаватели. Дисциплината остава отвратителна и продължава толерирането на определени преподаватели в сивата икономика.

В балообразуващите оценки трябва да влизат дисциплини като математика, български език, литература, английски език, биология, химия, история, география и физика. Единствено предметите от естетическия цикъл не трябва да се включват като такива, поради тяхната специфика.

Това ще укрепи системата като цяло, ще издигне авторитета на учителите по тези предмети и ще намали значително частните уроци и сивата икономика в образованието. Самите ученици ще имат стимул да учат не само по математика и български език и литература, а по всички изброени по-горе предмети.

Добре ще бъде за системата и да се профилират дисциплините, с които се влиза в гимназиите, както и да се вземат оценките по съответните предмети за всяко учебно заведение според профила му. Но по този въпрос, ако проявявате интерес, бихме могли да  коментираме и да развием нашата идея допълнително.

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Останете в историята на родното образование като реформатор, а не като лобист и почитател на статуквото.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

За ГД „ДНЕС-ОБЩЕСТВО СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА“:……………..
/Председател на УС-Галина Николова/

За ФРОН към ССО „ПРОМЯНА“  :……………..
/Председател на ФРОН-Гл.учител Анатолий Антов/

 

 

http://promyana-bg.org/wp-content/uploads/2015/10/news__e27ff6cd51791dfc4513dc2d4d8f8b01.jpghttp://promyana-bg.org/wp-content/uploads/2015/10/news__e27ff6cd51791dfc4513dc2d4d8f8b01-150x150.jpgПРОМЯНАБраншови организацииФРОНЧленовеобразованиеФедерацията на работещите в образованието и науката към Обединение “Промяна“ настоява в писмо до министъра на образованието Тодор Танев да инициира сред учителската колегия анкета с въпрос дали да се включи средният успех от удостоверението след 7-ми клас в балообразуващите оценки при кандидатстване в гимназиите. Повод за реакцията на учителската гилдия...