cesi-logo-smallЕвропейската конфедерация на независимите профсъюзи, в която членува и „Промяна”, се присъедини официално към нова инициатива на Европейския парламент за спасяването на медицинските сестри в Либия. Тя бе подготвена от международната организация „Европейско движение” и водещите политически фракции от Европейския парламент. „Промяна” спечели за каузата на българските медицински сестри профсъюзът, в които членуват 8 милиона европейци. Президентът на евроорганизацията Валерио Салваторе беше на посещение у нас преди по-малко от месец. Тогава той обеща да подкрепя сестрите с всички демократични механизми. Първият акт на конфедерацията е присъединяването й към искането на депутати от всички най-големи и влиятелни политически групи в Европейския парламент за незабавно и безусловно освобождаване на заплашените от смърт български медицински сестри в Либия.

На инициативата в подкрепа на медиците в Брюксел присъстваха и близките на сестрите. “Събрали сме се тук да научим повече и да кажем повече по този тежък случай, в който невинни хора от години са затворени. Осъдените на смърт българки в Либия са вече гражданки на Европейския съюз, а Европейският съюз е длъжен да проявява солидарност. Трябва да постигнем реализиране на мотото, под което преминава нашата инициатива: „Върнете ги в къщи!”, каза Пат Кокс, лидер на международната организация „Европейско движение“, преди да произнесе мотото на английски, а след това и на български език.

Генералният секретар на Конфедерацията на независимите профсъюзи Хелмут Мюлер пък сподели, че „при произнасянето на присъдата е решаващо да покажем подкрепата си за задържаните медицински сестри, както и да потвърдим основополагащите ценности на европейската демокрация.” Той призова към спазването на човешките права, правото на справедлив процес и отмяна на смъртното наказание.

Подкрепата на 8-милионната Европейска конфедерация на независимите профсъюзи ще продължи и в деня на следващото заседание по делото срещу българските медици. Тогава президентът на Европейската конфедерация Валерио Салваторе ще раздаде лентички с българския трикольор и надпис „Не сте сами” на 8-те милиона членове на организацията в Европа. Всички те ще носят лентичките като знак за подкрепа на медиците ни. Членове на конфедерацията ще поднесат и осем милиона рози за болните от СПИН либийски деца. В края на месеца самият Валерио Салваторе ще връчи и нота на либийския посланик в Брюксел в защита на медиците ни.

Тези инициативи ще бъдат първите с подобен мащабен отзвук в европейската общност от началото на СПИН скандала досега.

http://promyana-bg.org/wp-content/uploads/2007/10/cesi-logo-small-e1443779194502.pnghttp://promyana-bg.org/wp-content/uploads/2007/10/cesi-logo-small-e1443779194502-150x150.pngПРОМЯНАНовиниЕвропейската конфедерация на независимите профсъюзи, в която членува и „Промяна”, се присъедини официално към нова инициатива на Европейския парламент за спасяването на медицинските сестри в Либия. Тя бе подготвена от международната организация „Европейско движение” и водещите политически фракции от Европейския парламент. „Промяна” спечели за каузата на българските медицински сестри...