spin1„Промяна” спечели за каузата на българските медици
една от най-големите организации в Европа

Това е само една от инициативите, които президентът на Европейската конфедерация на независимите профсъюзи, Валерио Салваторе, ще реализира в деня на следващото заседание на либийския съд по делото срещу българските медици. Европейската организация ще изпрати за болните от СПИН деца в Либия 8 милиона рози, които символизират съпричасността на 8-те милиона членове на конфедерацията със съдбата на българските медици и на болните либийски деца.

Г-н Салваторе пристигна в България на 2 април по покана на „Промяна“ и ще остане в страната до 4-и този месец. Визитата на президентът на Европейската конфедерация у нас е по покана на „Промяна”, който от края на миналата година е член една от най-големите европейски организации. Именно синдикалните активисти на „Промяна” са информирали г-н Салваторе за нуждата от европейска подкрепа в защита на задържаните в Либия медицински сестри.

Другите инициативи на Европейската конфедерация на независимите профсъюзи в защита на нашите медица са:

  • В деня на следващото заседание на делото президентът на Европейската конфедерация ще раздаде и лентички с българския трикольор и надпис „Не сте сами” на 8-те милиона членове на организацията в Европа. Всички те ще носят лентичките като знак за подкрепа на медиците ни.
  • В края на април самият Валерио Салваторе ще връчи нота на либийския посланик в Брюксел в защита на медиците ни.

Тези инициативи ще бъдат първите с подобен мащабен отзвук в европейската общност от началото на СПИН скандала досега.

Зная за проблемите на българските медицински сестри в Либия от 2 години. Идеята за акция в тяхна защита обаче дойде от синдикат „Промяна”. Аз откликнах веднага и заедно се захванахме с осъществяването й”, коментира г-н Салваторе.

На 2 април Валерио Салваторе се срещна с председателя на Комисията по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков и с министъра на държавната администрация Николай Василев. В програмата му за 3 април е срещата му с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. В рамките на тридневното си посещение Валерио Салваторе ще се срещне с представители на медиите в България, както и със синдикални структури на „Промяна” в София и в страната.

С президента на Европейската конфедерация през втория ден от визитата му в страната се срещнаха и част от протестиралите през февруари таксиметрови шофьори. Те изложиха проблемите си пред Салваторе, а той сподели европейския опит в областта. Според г-н Салваторе стачките са крайната форма на протест, до която и у нас и в Европа се стига само тогава, когато са изчерпани всички останали възможности на социалния диалог.

Разбрах, че в България има браншове, в които съществува напрежение между работници и работодатели, но се надявам, че европейските норми ще бъдат въведени бързо и безболезнено у вас и напрежението ще бъде овладяно”, коментира президентът на Европейската конфедерация на независимите профсъюзи и изрази надеждата си, че новият български член в организацията им „Промяна” ще работи усилено в тази насока.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в Европа Валерио Салваторе смята, че всеки, който е научил за несправедливо осъдените на смърт медици в Либия, трябва да предприеме нещо, предаде Дарик радио.

Ето какво заяви той: „За първи път разбрах за случая с петте български медицински сестри преди две години. От декември 2006-та година започнах по–конкретно да се занимавам с този случай. Нося лентичка „Не сте сами”, защото смятам, че инициативата ви е много важна. Ето защо ще изпратим тази лентичка до всички 33 съюза от 17 държави, които членуват в нашата конфедерация. Идеята е да носим тези лентички по време на следващото делото за клевета срещу медиците на 22 април„.

Според Валерио Салваторе, фактът, че толкова много хора по света са ангажирани със случая, е добър знак, че делото ще има добър край.

Силно се надявам, че всичко ще приключи успешно и медицинските сестри ще се приберат скоро в България. Нека ви кажа нещо, като представител на профсъюз не мога да приема, че тези здравни работници могат да бъдат оставени на произвола. Без никой местен защитник на работещите да не се застъпи за тях. Това най-силно ме накара да се ангажирам с този случай. Имаме и друга инициатива – ще изпратим в Либия 8 милиона рози. Най-важно за нас в момента е да установим контакт с либийския посланик в Брюксел. Искаме да му дадем нота, в която го молим да съдейства за по-бързото разрешаване на случая. Трябва да ви предупредя, че либийският посланик в Париж, вече отказа да се срещне с представители на белгийските медицински сестри в Брюксел„, каза Валерио Салваторе.

https://i1.wp.com/promyana-bg.org/wp-content/uploads/2007/09/spin1-e1443779254727.jpg?fit=456%2C342https://i1.wp.com/promyana-bg.org/wp-content/uploads/2007/09/spin1-e1443779254727.jpg?resize=150%2C150ПРОМЯНАНовини„Промяна” спечели за каузата на българските медици една от най-големите организации в Европа Това е само една от инициативите, които президентът на Европейската конфедерация на независимите профсъюзи, Валерио Салваторе, ще реализира в деня на следващото заседание на либийския съд по делото срещу българските медици. Европейската организация ще изпрати за болните от...