256x202Във връзка с негативното развитие на стачката на работещите в системата на средното образование и в качеството си на национално представителен синдикат, сме длъжни да заявим следното:

„Промяна” е силно обезпокоена от факта, че за пореден път българските учители стават жертва на своите лидери, в лицето на синдикатите. Убедени сме, че всяка спекулация с труда и достойнството на учителите няма да доведе до положителна промяна на съществуващата действителност и същите тези учители няма да получат полагащите им се качествено нови условия на труд и възнаграждение.

За никого вече не е тайна, че зад учителските протести стоят ясни политически интереси, нямащи нищо общо с поставяните справедливи искания, а по-скоро водещи до дестабилизация на страната непосредствено около местните избори и преди настъпващия зимен сезон.

В този контекст изразяваме твърдото си убеждение, че за пореден път „традиционните” български синдикати доказаха, че се занимават повече с политика, отколкото с реална защита на трудовите права на своите членове.

Във връзка с всичко това ПИТАМЕ:

  • Защо лидерите на двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа”, избягаха в чужбина в разгара на стачната активност?
  • Кога лидерката на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева ще поеме персонална отговорност не само за резултатите от настоящата стачка, но и за липсата на реформи в образованието през последните 15-20 години – времето, през което именно тя беше неизменната страна в преговорите с всички сменили се през този период образователни министри?
  • Кой ще поеме отговорност пред родителите, които бяха излишно натоварени с допълнителни разходи за гледане на техните деца?
  • В състояние ли са синдикатите да компенсират загубите, които имаха десетки хиляди български домакинства, вследствие на стачката, след като така щедро бяха финансирани протестните действия?
  • Кой ще поеме отговорност пред учителите за измамните надежди и нереалните обещания, които им бяха дадени?

    ПРИЗОВАВАМЕ българските учители:
  1. Да се самоорганизират и да създадат собствена професионална надсиндикална организация, която истински да отстоява техните интереси, далеч от политическите заигравки на „автентичните” (както сами се определят) синдикати – КНСБ и КТ „Подкрепа”.
  2. Да проявят гражданска отговорност и незабавно да прекратят стачните действия, като приемат обещаното от Правителството увеличение на средната работна заплата за сектор „образование”. Считаме, че постигнатото в средата на тази седмица споразумение относно заплащането на учителския труд е в рамките на разумния компромис, какъвто е редно да проявят и учителите, влизайки в класните стаи от 22 октомври, понеделник.

Не на последно място, изразяваме убеждението си, че до това негативно развитие на учителския протест се стигна вследствие липсата на достатъчно ясна регламентация на взаимоотношенията между синдикати и държава, заради липсата на Закон за синдикатите, за какъвто „Промяна” многократно е настоявала. Именно сега е моментът правителството да стартира дискусия в тази посока, за цялостното реформиране на системата на социален диалог в страната. Резултатът от тази липса на регламентация е нереформирани синдикати, които обслужват политически и корпоративни интереси.

http://promyana-bg.org/wp-content/uploads/2007/10/256x202-e1443779263756.jpghttp://promyana-bg.org/wp-content/uploads/2007/10/256x202-e1443779263756-150x150.jpgПРОМЯНАНовиниПозицииВъв връзка с негативното развитие на стачката на работещите в системата на средното образование и в качеството си на национално представителен синдикат, сме длъжни да заявим следното: „Промяна” е силно обезпокоена от факта, че за пореден път българските учители стават жертва на своите лидери, в лицето на синдикатите. Убедени сме,...